Az állatvédelem fekete napjai – avagy a magyar kormány az ártatlan állatok ellen van

Múlt héten Semjén úr benyújtotta a földművelésügyi miniszter előadásával az Állatvédelmi Törvény módosításáról szóló törvénymódosítási javaslatát az Országgyűlésnek. Klikk ide: Ávtv-mód Ma a T. Ház bár kongott az ürességtől, mégis tárgyaltak az állatvédelemről.

A tervezet a többi közt ellentétben áll az alaptörvénnyel és hátrányosabb helyzetbe helyezi az állatokat és az állatvédőket, mint amiben eddig is voltak. A helyzet válságos.

Ezt nem hagyhatjuk! T I L T A K O Z U N K !

A MÁOSZ véleménye: klikk ide

 • Alapdefiníciók tévesen vannak rögzítve.
  • kóbor vs. gazdátlan állat
  • ebrendészeti telep vs. állatmenhely
  • állatkínzás vs. állat bántalmazása
  • örökbefogadás vs. örökbeadás
 • A gazdátlan, ebrendészeti telepen lévő állatok továbbra is változatlanul nem tartoznak az állatvédelmi törvény hatálya alá.
 • Az előterjesztés gyakorlatilag a jogfosztás tényállását valósítja meg azzal, hogy elveszik a perindítási lehetőséget.
  • A jogi személyiségként működő állatvédelmi civil szervezeteket nem foszthatják meg a jelenleg meglévő ALKOTMÁNYOS alapjogaitól.
  • A jogi személyiségek törvény előtti egyenlősége alkotmányos jog.
  • Nem diszkriminálhatják az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket a többi szervezettől.

Az állatvédelmi civil szervezetek perindítási lehetőségét nem szabad elvenni az állatvédőktől, hiszen így nem tudnánk hathatósan fellépni az állatkínzókkal és az állatbántalmazókkal szemben. Az állatvédelmi civil szervezetek perindítási lehetősége az egyetlen és utolsó lehetőség a többi közt arra is, hogy felszámoljuk a sintérbiziniszt és arra, hogy elszámoltassuk a sintéreket és a sintérlobbistákat. A mai jogszabályi környezet ugyanis lehetővé teszi, hogy minden szakmai- és pénzügyi beszámolási kötelezettség nélkül végezhessék profitorientált vállalkozók ezt a kiemelten fontos járványügyi- és közegészségügyi feladatot, azaz az ebrendészeti tevékenységet.

Röhej, hogy eddig pusztán 1000 állatot sikerült ivartalaníttatnia (3 évvel ezelőtt) az államnak az egyetemen, ahova a vidéki peremterületeken lévő ivaros kóborkutya populációnak semmi esélye bekerülni. Felméréseink szerint kb. 30.000 peremterületen élő kutyát kellene ivartalanítani most rögtön, hogy ne termeljük újra és újra a kóbor állatok létszámát. Az állam elképzelése szerint így még pont 60 évig kellene folytatniuk az ivartalanítást, hogy a végére érjünk, viszont ezalatt az idő alatt meghatványozódik a probléma. Mindezidő alatt a civil állatvédők évente több tízezer állatot ivartalanítanak civil erőforrásból.

Évente kb. 22 ezer állat kerül be az ellátórendszerbe, viszont több tízezer az utcán marad. És bár évről évre nő az élve kikerülések aránya, még így is több ezer állat értelmetlen és elkerülhető halálával vagyunk kénytelenek szembesülni. Erre évente becsléseink szerint kb. 4 Mrd forint megy el az adófizetők pénzéből. Ezt hívjuk kutyaholocaustnak állami pénzen. A helyzetet pedig 2 év alatt kb. 600 M forintból meg lehetne oldani a peremterületi ivartalanításokkal. Tömeges ivartalanítási programok megvalósítását kellene végrehajtani azonnal és országszerte.

Az ebadó, nem ebadó, hanem ebrendészeti hozzájárulás, ami ugyan adók módjára behajtható, viszont egyelőre még egy ebnyilvántartása sincs az országnak, így teljesen időszerűtlen és minden logikát nélkülöz a bevezetése. Továbbá mindaddig, amíg az állam nem dolgozza ki a tulajdonjogot igazoló adatbázis működésének rendszerét, ezt a törvénymódosítást nem szabad hatályba léptetni, és ez alapján semmiképpen sem szabad regisztrációs díjat igényelni az ebtartótól.

A jogalkotó szándékosan elkerüli a gyökérkérdéseket és nem törekszik a probléma megoldására. Ez viszont ártatlan állatok tízezreinek szenvedésébe és halálába kerül.

Rendszerszintű átalakításra és új nemzeti ebrendészeti stratégiára van szükség. Végpont közeli krízisállapot van a mai magyar állatvédelemben. E L É G  v o l t !

Végezetül annyit, hogy radikális állatvédőnek bélyegezni a két országos ernyőszervezetet roppant nagy könnyelműség és ostobaság az FM részéről. Támadástól nem kell tartani, azonban valóban arra kényszerülünk, hogy radikálisabb civil eszközökhöz nyúljunk, mert 8.éve próbáljuk érvényrejuttatni az állatok érdekeit szolgáló állatvédelmi reformokat, de sajnos eredménytelenül. A terület rendezése mögött egy valós társadalmi akart van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Tiltakozunk!

Folyt.köv. Kezdünk…

Mészáros Gabriella

elnök

MÁOSZ

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Az állatvédelem fekete napjai – avagy a magyar kormány az ártatlan állatok ellen van bejegyzéshez

 1. Borka Mária mondta:

  Tiltakozom!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Veres Mária mondta:

  Tiltakozom!

 3. czupor szabina mondta:

  Tiltakozom

 4. czupor szabina mondta:

  Tilktakozom!!!!!

 5. czupor szabina mondta:

  Tiltakozom!!

 6. tüzsér mária mondta:

  Tiltakozom!!