Ellenzéki politikai harc áldozataivá válhatnak a fővárosi kutyák!?

Ez elfogadhatalan!

NY Í L T   L E V É L   a  “fővárosi állatvédelmi megbízott” részére!

Kifejezetten nyugtalanító, hogy a csaknem két héttel ezelőtt elküldött zárt levelemre nem érkezett érdemi válasz Szabó Rebeka asszonytól, ezért most nyílt levélben fordulok hozzá. Megjegyzem, már az önmagában nonszensz, hogy Budapesten külön kérni kell, hogy fogadják el a civilektől a segítséget.

Kedves Szabó Rebeka Alpolgármester Asszony és Állatvédelmi Főpolgármesteri Megbízott Asszony!

Állatbaráti szeretettel és barátsággal üdvözöljük az új tisztségét a fővárosban, ez igazán bizakodásra adhat okot a területen.

Nyilvános publikációkból tudomásomra jutott, hogy a tavalyi önkormányzati választás óta az új városvezetés-, a rendészeti igazgatóság- valamint a Fővárosi Állat-egészségügyi Telep új vezetésének a hivatalba lépése óta az eddigi, csaknem egy évtizedes, a Fővárosi Állat-egészségügyi Telep és állatvédelmi civil szervezetek közti, szakmailag rendkívül magas színvonalú együttműködés akadozni látszik.

Az Illatos úti ebtelep néven elhíresült, fővárosi gyepmesteri telep hatalmas változáson és fejlesztésen esett át az elmúlt 10 évben. Ez már nem az a siralomház és vesztőhely, ami a 2000-es években illetve azelőtt volt. Köszönhető ez elsősorban a városvezetésnek, a telepvezetésnek és az onnan mentő, a telepet segítő állatvédelmi civil szervezetek összességének, akik megtalálták a közös nevezőt és széleskörű összefogást alakítottak ki a gazdátlan állatok- érdekében, életének védelmében.

Az alapításomban álló, 15 éves Kutya-segélyszolgálat Alapítvány az elsők között volt, akik zászlajukra tűzték a fővárosi gyepmesteri telep javulását, fejlesztését. 2006 és 2013 között működtettük az Illatos úti Kutyamentő Programunkat, melynek keretein belül 1200 kutyát mentett meg az alapítvány, és szorgalmaztuk az állatvédelmi reformok megvalósítását.
2013-ban mi úgy zártuk le a programot, hogy megszűnt a helyhiány miatti altatás, állatvédelmi témájú javaslataink megvalósultak és megvalósulni látszottak.

Az ebtelep korábbi vezetése a 2010-es években egy regiment fejlesztést önerőből megvalósított, mely mind az ebtelep gondozásában lévő állatok magasabb színvonalú ellátását, elhelyezését biztosította és ami a legfontosabb, azóta sem került sor az állatok helyhiány miatti túlaltatására. Túl ezen óriási szerepet vállalt a felelős állattartás népszerűsítésében és szakmai iránymutatása mértékadóvá vált az ország vidéki gyepmesteri telepei részére. Széleskörű, rendkívül hatékony együttműködést alakított ki sok állatvédelmi civil szervezettel.

Rendkívül aggasztóak azonban az új vezetés által a közelmúltban véghez vitt változtatások, melyeket aggodalommal figyelek. Álláspontom szerint nélkülözik a szakmai- és az állatvédelmi szempontokat, melyek hátrányosak lehetnek a telepen élő állatok számára. Ez elfogadhatatlan. Ez ellen kifejezetten tiltakozom!

Óriási hiba volna, egy ilyen kiemelkedően fontos járványügyi- közegészségügyi és társadalmi területen, mint az ebrendészet és az állatvédelem, ha nem szakmai alapon születnének meg a döntések, hanem politikai vagy egyéb alapon.
Egy állatnak egy élete van. Nincs sárga vagy piros vagy zöld vagy szivárványos vagy másmilyen színű állat. Itt az állatot és annak érdekeit kell szem előtt tartani!

Szeretném reményemet kifejezni Ön felé a tekintetben, hogy a fővárosi állat-egészségügy és állatvédelem nem fog csip-csup politikai csatatérré változni (mint ismert, egy pár projekt sajnálatos módon, már erre a sorsra jutott) mert a fővárosi gazdátlan állatok innák meg a levét. Ellenkező esetben arra kellene kényszerülnöm, hogy valamennyi civil eszközt megragadjam az állatok védelme érdekében.

Kérem szíveskedjen közbenjárni annak érdekében, hogy továbbra is az eddigi magas színvonalú szakmai módszertan szerint üzemelhessen az Illatos úti ebtelep és, hogy az eddigi állatvédelmi civil szervezetekkel való együttműködés a jövőben is zavartalan és zökkenőmentes legyen az ebtelep és a civilek között!

Üdvözlettel,
Mészáros Gabriella
elnök
Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ)