Szeretetet terjesztünk! Nem a koronavírust!

A társállatok nem terjesztik a koronavírust! Ne dobd ki őket!

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a háziállatok, kutyák, macskák nem terjesztik az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót. A humán koronavírus megbetegedést nem kaphatjuk el a háziállatainktól, kutyától, macskától és fordítva, mi sem fertőzhetjük meg őket.

“Nem találtak COVID-19 vírust állatokban” – emeli ki az egyik vezető állategészségügyi diagnosztikai vállalat, az IDEEXX Laboratories.

Szeretetet terjesztünk! Nem a koronavírust!

Az elmúlt napokban az elektronikus médiában és a Facebook-on több közlemény jelent meg, amely a macskák, kutyák emberről történő koronavírus fertőzésének gyanújával foglalkozott, különböző forrásokra hivatkozva. Ezeknek semmi tudományos alapja nincs, a háziállatok, kutyák, macskák nem terjesztik az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót. Az ezzel ellentétes tartalmú pánikkeltések sok félreértésre adhatnak okot, ezért szükségesnek tartjuk részletes tájékoztatást adni erről a jelenségről.

A tudomány, a média, a közvélemény tájékoztatása egy rendkívül felelősségteljes feladat, amely nem engedheti meg azt, hogy feltételezéseket, folyamatban lévő, nem igazolt kutatásokat, bizonytalan hipotéziseket tényként tárjanak a közvélemény elé!
A felelős média, a közvéleményt befolyásoló személyek nem tehetik meg azt, hogy – öt perc hírnévért – sokakat bizonytalanságba vagy veszélybe sodorjanak.

Örök szabály vészhelyzetben kettőt nem szabad: 1./ pánikolni 2./ pánikot kelteni!

Az emberek és állatok védelme valamint a reális tájékoztatás megőrzése érdekében tesszük közzé ezen állásfoglalásunk.

A tudományos tevékenységnek két egymástól élesen elhatárolódó szakasza van, a kísérletek, adatgyűjtés, kutatások és elemzések fázisa és az eredmények közlése a közvéleménnyel. Rendkívül felelőtlen magatartás, ha valaki nem igazolt feltevéseket, egy-két esetből levont előzetes koncepciókat tényként közöl egy társadalmilag fontos kérdésben. Különösen vészhelyzet esetén rendkívül káros egy meg nem erősített vizsgálatát (öt macskán végzett kísérletet) közléséből, más független intézmények által meg nem erősített szakmai vélekedést, tényként a közvélemény elé tárni. Belső szakmai vitákból, rendkívül kifogásolható szakmai feltételek között végzett kísérletből kiindulva, széles körben terjesztett publikációt csinálni. Alapos, széleskörű vizsgálat, kontroll csoport, megalapozott laborvizsgálatok, több tudományos módszerrel történő bizonyítás kell egy eredmény nyilvánosságra hozásához.
A társállatok esetleges koronavírus (SARS-CoV2) emberről állatra valamint állatról embere történő átfertőződésének (zoonózis) ügyben ez nem történt meg, még el sem indultak a módszeres kutatások, pusztán gyanús megfigyeléseket írtak le, megerősített vizsgálatok nélkül, amikor megjelentek ilyesfajta írások, amelyek ezt tényként kezdték kezelni. Az, hogy a kínaiak kutatási céllal nagy koncentrációjú vírussal, kívülről mesterségesen megfertőztek macskákat, majd ezeket erőszakosan rendkívül szűk helyre összezárták más macskákkal, nem nevezhető sem tudományos, sem objektív kísérletnek, sem életszerű esetnek, semmit nem bízonyítanak.
NINCS egyetlen igazolt, megerősített eset sem. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és a magyar NÉBIH valamint a MÁOK egyértelműen közölte nincs zoonózis veszély.

Minden mértékadó szakmai forrás megerősítette: nincsenek veszélyben a társállatok, nem jelent veszélyt az ember az állatra és viszont. Ez a rémhír már korábban is felmerült és nem igazolódott be.
NINCS egyetlen hivatalosan igazolt eset sem, egyetlen nemzeti hatóság sem adott hírt megtörtént zoonózisról. A macskák, kutyák más társállatok nem jelentek semmilyen veszélyt gazdáikra. A mindenkori higiéniás követelményeket, természetesen most is, ha kell fokozottan be kell tartani és ennyi elég a gazdi és a kedvencek általános védelmében.

Jelenleg rengeteg témában folynak kutatások világszerte, bármelyik előzetes rész-megfigyeléseit tényként közölni, pánikot okozhat és ilyet terjeszteni végzetes felelőtlenség volna. Gondoskodni a hiteles tájékoztatásól azt is jelenti, nem adhat hiteltelen muníciót a zavarkeltők, pánikolók, szenzációhajhászók kezébe.