Kutya meleg van? Így hűsítsd kedvenced házikóját!

Ha betör a nagy meleg, akkor bizony szegény kedvenced is szenvedhet a hőségtől. Könnyíthetsz a helyzetén, ha a kutyaházat is jól szellőzővé teszed. De vajon hogyan érdemes nekikezdened a dolognak?

A magas hőmérséklet nem csupán az emberek egészségét viseli meg. A bundás négylábú is ugyanúgy kínlódhat, ha a hőmérő higanyszála magasra kúszik. A kutya ilyenkor keresi az árnyékot, és aktivitása jelentősen csökkenhet. Hogy elviselhetőbbé tedd számára a helyzetet, gondoskodj arról, hogy komfortosabban érezze magát. Ne feledkezz meg a kellő mennyiségű folyadék biztosításáról sem. Valamint ne sétáltasd napközben, csak kora reggel vagy este, amikor alacsonyabb a hőmérséklet.

Hogyan hat a hőség a kedvencedre?

Nem csupán a hőguta tartogat veszélyt a kutyus számára. A nyomott orrú, lapos arcú fajták (például mopszfrancia bulldog) légzési nehézséggel küszködhetnek ebben az időszakban, valamint a vastag bundájú, hosszú szőrű ebek (például berni pásztorkutya) is érzékenyebbek lehetnek a nagy hőre. A kánikulában a kutyák nem csupán visszahúzódhatnak, lelassulhatnak, hanem még agresszívvá is válhatnak. Ezért fokozottan kell ügyelni arra, hogy ilyenkor ne háborgasd az állatot feleslegesen.

A kutyaház hűsítése

Ilyenkor célszerű a kutyaólat „nyárilakká” változtatni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen át kell alakítani az eb kuckóját. Csupán pár módosítást kell végrehajtani, hogy az állat jobban érezze magát.

Legyen árnyékos helyen

Fontos, hogy a házikó legyen kellően árnyékos helyen. Ez különösen meghatározó szempont a kutyaház elhelyezésénél, védeni kell a közvetlen napsütéstől. Ha nem tudod biztosítani, hogy egy fa vagy egyéb árnyat adó dolog legyen a közelben, akkor feszíts ki egy ponyvát vagy egy nagy kendőt. Ezek megszűrik a napfényt, hogy a ház kevésbé legyen kitéve a hőmérsékleti viszonyoknak.

Megfelelő szellőzés

Lehetőleg szerezz be egy olyan házat, amely télen és nyáron is egyaránt megfelelően szigetel, valamint jól szellőzik. Jó megoldás lehet, ha a tetőn van egy zárható szellőző. Ennek hiányában fúrj lyukakat a tetőszerkezetbe, amelyek biztosítják a levegő áramlását. Ezeket a hideg idő közeledtével befedheted.

Biztosítsd azt is, hogy a kutyaólat alul is járja át a légmozgás, ehhez helyezz erős tömböket a ház alá. Szellőztesd a lakot, tedd a bejáratot szabaddá, hogy megfelelően levegőzzön! Ha teheted, a faanyagból készült odút részesítsd előnyben, mert jól szigetel, ugyanakkor a fém vagy a műanyag jobban felmelegedhet.

Hűsítő fekhelyek

Lehet kapni kifejezetten kutyák számára való hűsítő fekhelyeket, matracokat, melyek megkönnyíthetik az eb helyzetét a nagy melegben. Ezek általában ágybetétként vagy külön a padlóra téve is használhatók. Ugyanakkor strapabírónak kell lenniük, hogy a hűsítő anyag, például a hűtőgél ne szivárogjon ki a fekhelyből. Az is jó megoldás lehet, ha a kutyaágyat csak simán megemeled valamivel, hogy kicsivel a talaj fölött helyezkedjen el. Így a fekhely alulról is szellőzni fog.

Akár egy árnyékos helyen, a földbe is áshatsz egy kis mélyedést, ahova az eb belefekhet, és hűsölhet. A hideg föld segíthet neki átvészelni a kánikulát. Ha a jószágot nem zavarja, akár vízzel meg is locsolgathatod a talajt, hogy még hűsítőbb legyen.

Párakapu

Ötletes megoldás lehet, ha beszerzel egy kültéri párakaput, párafüggönyt. Ez a könnyen összeszerelhető szerkezet nagy segítségnek bizonyulhat a kánikulában, és felfrissítheti a levegőt. Mielőtt a kutyus közelében használnád, győződj meg róla, hogy nem okoz-e az állatnak frusztrációt, félelmet. A hűvös vízcseppek nedvesen tartják a környezetet, és kellemesebb közérzetet biztosítanak, ezáltal az eb kényelmesebben érezheti magát.

 

Szerző: Bodri Melissza       (Képek: Getty Images Hungary)

Forrás: azenkutyam.hu

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.