Kóbor kutya tanulmány matematikai aspektusból

Magyarország kóborkutya térképe után elkészítettem a legújabb kóbor kutya tanulmányomat, ezúttal matematikai aspektusból.
 
Így talán azok számára is érthetővé válik a probléma, akik számok és forintok szemszögéből közelítik meg a problémát, nem állatvédelmi szempontból.
 
A tanulmányban olyan izgalmas kérdésekre kerestem meg a választ matematikus Zoltán barátom segítségével és a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz támogatásával, hogy mennyi időbe és pénzbe telik befogni a kóbor kutyákat egy-egy településen a hatályos jogszabályoknak megfelelően, és ezalatt a befogási idő alatt hány kutyával lesz több a településen.
 
Ha például egy településen kb 500 kóbor kutya van, mint pl. Tiszabőn, és van kb 20 férőhely a helyileg illetékes ebrendészeti telepen, akkor aktív befogás mellett is az év végére kb 450 kutyával növekszik a kóborkutya csapat. Mindez több, mint 40 millió forintba kerül és többszáz kutya értelmetlen szenvedésével és/vagy halálával jár.
 
Tehát hamar világossá válik, hogy dobod ki a pénzt az ablakon és gyakorlatilag soha nem fogod magad utólérni. Hacsak nem ivartalanítod őket, így 1-2 év alatt megszűnik a probléma.
 
 

 

 

Straydog study from mathematical aspect

Klikk ide a felhasználói excel táblázatért . Csak írd be a táblázatba a településednek megfelelő férőhely számot és a kóbor kutya számot, és meg is kapod az eredményt, hogy mennyi időbe telik befogni a kóbor kutyákat és ezalatt a befogási idő alatt mennyivel lesznek többen a kutyák.

Országos szinten van kb 80.000 kóbor kutya és 2.000 férőhely.
 
Állatira nem bonyolult!
 
Ne ölj! Csak ivartalaníts!
 
 
 

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.