A megcsonkított versenyló után újabb botrány Sarkadon!

Ezúttal embereket haraptak a kóbor kutyák. Közfoglalkoztatottak a kóbor kutyák nyomában?

A városvezetés most sincs a helyzet magaslatán

A sarkadi városvezetésnek csak azt kellene megértenie, hogy a kóbor kutyáknak az esetek többségében soha nem is volt gazdájuk, nem is az égből pottyannak le, hanem itt szaporodnak körülöttünk az utcán élő kutyák.

A kóborkutya problémát a túlszaporulat okozza elsősorban. Ezért az egyetlen megoldás: az IVARTALANÍTÁS.

A beol cikkért klikk ide

Azt csak remélni lehet, hogy téves elírás, hogy közfoglakoztatottakat küld majd ismeretlen előéletű, oltatlan, esetenként harapós kóbor kutyák nyomába… Ezek a kutyák sokszor odaszoknak egy-egy lakókörnyezethez élelmet vagy vackot remélve. Sajnos ilyenkor legtöbbször nem csak a kutyák, de a lakosság is magára marad a bajban.

Amiből sok van, azzal hajlamos az ember úgy bánni, mint a szeméttel. Sajnos mára a kutya is sokak szemében azzá vált. Viszont ennek a szemétnek nem csak, hogy kis szíve van, de van négy lába, odébb tud menni és hat havonta meghatszorozza magát, aztán újabb hat hónap múlva az a hat kutya is újabb hat kutyát hoz le fejenként. A macskák még ennél is szaporábbak.

Hagyományos eszközökkel nem lehet megoldani ezt a mára válságos méretűre növekedett, országos jelentőségű kóborállat problémát. Ezért javaslataink elsőrendű helyén egy mobil ivartalanítási klinika szerepel.

A kóborkutya jelentésért klikk ide:
https://youtu.be/omUqmAzTYQI

Nem azért hagynánk a kutyákat az ivartalanítás után az utcán, mert csúnya, gonosz emberek volnánk, hanem azért mert egyszerűen nincs hely. 15x több kutya van, mint ahány férőhely az országban. Egyébként röhej, hogy az is jogszabály ellenes, ha ivartalanítok egy utcakutyát, de egyébként az is, hogy egyáltalán ott van.

A kóbor kutyák közterületről történő befogása összességében semmit sem ér, ha nem párosul hozzá egyidejűleg egy sor egyéb intézkedés: a települések kutyaállományainak teljes ivartalanítása, ebnyilvántartás, helyi ebtartási rendelet és folyamatos jelenlét.

Nyilván az emberre veszélyes, gyógyíthatatlan beteg kutyákat azonnal ki kellene emelni az állományokból, de a többi kutya, aki az utcán kényszerül maradni, az ivartalanítás után a természetes élethossza beálltával egyébként is meghal, de legalább addig sem szaporodna és nem zúdulna özönvíz szerűen a nemkívánt szaporulat az egyébként is elégtelen ebrendészeti ellátó rendszerbe.

A megoldás halogatása napról napra nagyobb bajt hozhat a kutyákra és a lakosságra egyaránt. Bár ezt egy fővárosi ember aligha érzékeli, de bármerre kimegyünk a fővárosból, kevés kivételtől eltekintve térdig járunk a kóbor kutyában Magyarország utcáin – kb. pont, mint Kambodzsában.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.